Kok Zonneenergie – Ronald kok
 

Zonnepanelen

Zonnepanelen (een zonnepaneel is een verzameling zonnecellen) werden tot voor kort bijna uitsluitend toegepast in de ruimtevaart. Met de snelle vooruitgang van de techniek en de subsidie op zonnepanelen, lijkt ook het grote publiek deze nieuwe energievorm steeds meer te omarmen. De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 twintig procent van de energie op te laten wekken uit duurzame bronnen. Zonne-energie is een belangrijke pijler in deze doelstelling, omdat alternatieve bronnen als windenergie veel bezwaren oproepen. Heeft u interesse in zonne-energie of wilt u daadwerkelijk zonnepanelen kopen? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Zonnepanelen in Nederland?

Jazeker! U verwacht het misschien niet, maar de zon aan de Franse rivièra levert maar anderhalf keer meer energie dan diezelfde zon in Nederland. En dat terwijl het in Frankrijk veel vaker zonnig en warm is. Dit komt omdat zonnepanelen ook werken als het bewolkt is, zij het met een stuk lagere opbrengst. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid. Was dit niet het geval, dan zou het bij bewolking donker zijn als de nacht!

Als alles naar behoren is afgesteld, kan een 500Wp zonnepaneel in Nederland per jaar zo’n 400 kWh aan elektriciteit opwekken. Dat staat gelijk aan een besparing van ongeveer 95 euro. De opbrengst is echter wel afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals plaatsing, hellingshoek en oppervlak. Qua plaats kunt u uw zonnepanelen het beste op een zuidhellend dak plaatsen. Voorwaarde voor een optimale opbrengst is dan wel, dat de hellingshoek van het dak tussen de twintig en zestig graden is. Ondanks dat de perfecte hellingshoek in Nederland 35 graden is, kennen de uitersten van dit hellingbereik een opbrengst van slechts 5% lager. Heeft u een plat dak, dan kan een zonnepaneel op een kantelbaar armatuur gemonteerd worden. Dit is de moeite waard uit het oogpunt van zowel opbrengst als onderhoud van de panelen. Voldoende helling heeft immers als voordeel dat de panelen bij regen goed schoongespoeld kunnen worden (denk aan vogelpoep en stof). Daarnaast kan het helpen om de panelen sneeuwvrij te houden in de winter. Andere factoren waarvan de opbrengst afhankelijk is, zijn:

  • Schakeling: zijn de panelen parallel of serieel geschakeld?
  • Rendement van zonnepanelen: verschillende panelen hebben een verschillend rendement.
  • Systeem: bij een losstaand systeem speelt de grootte van de accu / batterij (zie opslag van zonne-energie) een rol. Is deze vol, dan werkt het paneel voor niets. Het verdient aanbeveling zonnecellen op het net aan te sluiten: als er stroom ‘over’ is, zal de energiemeter teruglopen!
  • Zoninstraling: Uiteraard geeft een zonnig jaar een hogere opbrengst. Neemt niet weg dat een paneel ook werkt bij bewolking en in de regen.
  • Omvormer het verdient aanbeveling de omvormer nabij het PV-systeem te plaatsen. Op deze manier verliest u minder energie.
  • Ventilatie: zorg voor voldoende ventilatie rondom de panelen. Een hogere temperatuur van het systeem geeft een lager rendement.
  • Zijwaartse hellingshoek: Een helling van 5 graden ten westen van het zuiden is het beste. Binnen het bereik zuidoost-zuidwest is er slechts 5% verschil in rendement.
  • Onderhoudstoestand: zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar het kan geen kwaad ze eens per jaar te reinigen. Met name als u nabij het spoor, de snelweg of zware industrie woont kan dit de moeite lonen.